Lucas Ellerbroek
Biografie
Lucas Ellerbroek (1984) is sterrenkundige en schrijver. Momenteel is hij als sterrenkundig onderzoeker naar exoplaneten verbonden aan het
Massachusetts Institute of Technology in de VS en werkt hij als Chief Data
Officer bij GreenAnt, dat met aardobservatiedata een bijdrage levert aan de klimaatbestendigheid van de wereldwijde water- en voedselvoorziening. Na een master theoretische natuurkunde promoveerde Lucas aan de Universiteit van Amsterdam op het ontstaan van sterren en planeten. Hierna werkte hij als strategieconsultant bij de Boston Consulting Group; daarna keerde hij terug naar de universiteit waar hij onderzoek deed naar kometen. Ook was hij instituutmanager van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam en research director bij het Wageningse aardobservatiedatabedrijf eLEAF. Tevens is hij voorzitter van Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.
Schrijven en vertellen over sterrenkunde en ruimtevaart doet hij al meer dan 30 jaar (waarvan de laatste 22 jaar professioneel), met een boek, columns en talrijke mediaoptredens als hoogtepunten.
Spreker
Lucas spreekt en schrijft veel over wetenschap en technologie, in het bijzonder over sterrenkunde en ruimtevaart. Hij is een allrounder in de sterrenkunde: van kometen en planetoïden tot superzware gaten en het ontstaan van het heelal. Hij maakt complexe materie toegankelijk en laat zien dat het makkelijk is om sterrenkunde leuk te vinden. Hij legt graag de verbinding met aardse zaken, maakt lezingen ‘op maat’ en voorziet bijvoorbeeld bedrijfssymposia en museumnachten van een kosmisch tintje.
Presentator
Lucas is een ervaren presentator en dagvoorzitter op congressen en symposia. Op een luchtige manier kletst hij de boel aan elkaar, met af en toe een grap – maar altijd gefocust op de inhoud.
Schrijver
Lucas schrijft al zo lang hij zich kan herinneren. In 2014 verscheen zijn boek Planetenjagers, een populairwetenschappelijke geschiedenis van de zoektocht naar exoplaneten en buitenaards leven. Planetenjagers werd vertaald in het Engels en Spaans en kreeg lovende recensies in binnen- en buitenlandse pers. Van 2019 tot 2023 had hij een maandelijkse column in National Geographic Magazine over sterrenkunde en ruimtevaart. Hij is ‘vaste freelancer’ bij Quest, daarnaast schrijft hij voor NRC en Kijk. In 2024 zal hij zijn tweede boek lanceren.
Gastdocent
Lucas heeft ruime ervaring als docent. Na zijn middelbare school spendeerde hij een jaar als wis- en natuurkundeleraar in het oerwoud van Guyana. Behalve malaria liep hij er een levenslang enthousiasme voor lesgeven op. Hij vindt het erg leuk om zijn enthousiasme voor de kosmos te delen met kinderen, zeker als zij hun eigen enthousiasme nog niet kunnen verbergen. Hij geeft regelmatig lessen en workshops over sterrenkunde, natuurkunde en ruimtevaart op middelbare scholen en basisscholen. Ook voor zeer jonge kinderen is de kosmos een plek die het verdient om ontdekt te worden! Ook heeft hij al menig tobbende eindexamenkandidaat geholpen een prachtig slagingscijfer te halen.
Trainer
Met ruim 15 jaar ervaring als wetenschapper in de media weet Lucas over de kansen en valkuilen die publiciteit bieden. Hij geeft trainingen en workshops over hoe je complexe materie compact en goed verteerbaar maakt, hoe je als ‘wetenschapsvertegenwoordiger’ omgaat met vooroordelen en wat je doet als je een onverwachte vraag over spruitjes krijgt op live tv. Of wanneer je tijdens een podiumdebat over buitenaards leven erachter komt dat een meerderheid van het festivalpubliek gelooft dat de aarde plat is.
Consultant
Lucas werkte bij de Boston Consulting Group, een van de topbedrijven die de hoogste echelons van het bedrijfsleven adviseert in strategische kwesties. Consultants van BCG vinden oplossingen voor complexe problemen en communiceren deze op een effectieve manier met hun klanten. Een kolfje naar Lucas’ hand. Na deze tijd werkte hij in managementfuncties bij de Universiteit van Amsterdam en eLEAF, waar hij een gevoel voor kennisorganisaties ontwikkelde en een brug slaat tussen wetenschappers, ondersteuners en onderwijsinstellingen. Zijn mediaervaring zet hij ook in om bedrijven en organisaties te helpen met hun communicatiestrategie.